Články o ostatních akcích - ročník 2010

Beřkovická zima 2010

Veselé Vánoce, klid, mír a pohodu mají rádi lidé na celém světě. Nejinak je tomu také v psychiatrické léčebně v Horních Beřkovicích, kde se léčí pět stovek pacientů s různorodými psychickými poruchami.

Jim se snaží dobu adventní zpestřit multifunkční centrum, které pro ně na měsíc prosinec připravilo pestrou škálu koncertů, divadelních představení a dalších aktivit. Tyto kulturní projekty jsou zároveň ideální možností k setkání pacientů a zaměstnanců PLHoB, dětí z MŠ a ZŠ, či odborné a laické veřejnosti.

alt

Bílá peřina pokryla na počátku prosince celý areál první akreditované psychiatrické léčebny v ČR a odstartovala tak nejen adventní čas, ale také „Beřkovickou zimu 2010“. Druhý prosincový den se v bývalém kostele Sv. Václava (dnešní multicentrum) konal adventní koncert středověké hudby v podání instrumentálně-vokálního souboru Solideo.

Týden nato si v léčebně dalo dostaveníčko trio písničkářů Arnošt Frauenberg, Jan Žamboch a Monty, aby zazpívali své písně a zároveň vnesli klidnou vánoční atmosféru do prosincového shonu.

Hudební ochutnávka mnoha rozmanitých hudebních stylů a žánrů se odehrála 10.12. Od jemných chutí klasické a romantické hudby až po plnou chuť jazzu, španělské hudby a Argentinského Tanga jsme koštovali s Guitar Arte Triem.

Začátek třetího adventního týdne osloví především ženy, neboť nabídne prodejní výstavu ručně vyráběné bižuterie a šperků.

Ve středu 15.12. pak do Beřkovic zavítá pěvecký sbor Melodie z Libochovic se směsicí vánočních chrámových skladeb a koled.

Dobu očekávání a příprav na svátky narození Krista zpestří také divadlo MAZEC, které zahraje pro pacienty i děti z místní základní a mateřské školy.

A než dohasne poslední svíčka na adventním věnci, tak se ve vzdělávacím a výcvikovém centru primární protidrogové prevence s vánočním programem představí žáci ZŠ a pacienti z oddělení závislostí.

 

Multifunkční centrum Horní Beřkovice

Pilotní projekt primární protidrogové péče | login