Články z kultury - ročník 2010

Demophobia bavila multicentrum

Až z českého hudebního Liverpoolu (Plzeň) přijelo v úterý 2.3. do multifunkčního centra v Psychiatrické léčebně v Horních Beřkovicích duo Déma a Michal, které tvoří folkrockové seskupení s názvem Demophobia.

alt

Textař, kytarista, skladatel, zpěvák a zakladatel punkrockové ikony Znouzectnost – Déma, natočil v roce 1994 album Démophobia aneb Plzeňské pověsti, písně a jiné plísně inspirované celoživotním dílem plzeňského historika Jaroslava Schiebla. Tím nastartoval projekt, na kterém spolupracuje s vynikajícím kytaristou Michalem Rőhrichem, se kterým zhudebňují především pověsti z Plzeňského kraje. Inteligentní a vtipné texty společně s melodickou a příjemnou hudbou na různé nástroje (kytary, mlýnek, trumpetka a jiné) se velmi líbily také publiku v Horních Beřkovicích. Protagonisté zábavně a nenásilně seznámili posluchače se zajímavými událostmi a postavami z historie města Plzně a jejího okolí, o nichž zpívají také na albech Vycpávky a Mlýnek.

Ve středu 3. března ve vzdělávacím a výcvikovém centru primární protidrogové prevence (multicentrum) byla zarezervována pro Setkání abstinentů z řad bývalých pacientů PLHoB. Prvním bodem programu bylo společné shlédnutí filmu o závislosti na heroinu – Candy. Desítka vyléčených alkoholiků a narkomanů společně se spisovatelkou a psychoterapeutkou Monikou Plocovou poté předávala současným pacientům léčebny zkušenosti se životem po léčbě, o motivaci či doléčovacích centrech. Celé setkání bylo zakončeno koncertem písničkáře Arnošta Frauenberga, který zahrál a zazpíval vážné, poetické i veselé písničky, a ve svých básních předvedl svou, velmi žádanou specialitu – absolutní rým.

Multifunkční centrum Horní Beřkovice

Pilotní projekt primární protidrogové péče | login